Forrige tråd
Neste tråd
Print tråd
Min side?
#49758 31/03/2005 10:12 PM
Registrert: May 2011
Innlegg: 9
Fersking
OP Offline
Fersking
Registrert: May 2011
Innlegg: 9

Er "min side" reklame for meg? Har lov å stille ut bilder uten samtykke hvis jeg reklamere for meg selv... Se også Privat vern? under.


Lov
Fotografespen #49759 31/03/2005 10:15 PM
Registrert: May 2011
Innlegg: 9
Fersking
OP Offline
Fersking
Registrert: May 2011
Innlegg: 9

§ 45c. Fotografi som avbilder en person kan ikke gjengis eller vises offentlig uten samtykke av den avbildede, unntatt når

a) avbildningen har aktuell og allmenn interesse, b) avbildningen av personen er mindre viktig enn hovedinnholdet i bildet, c) bildet gjengir forsamlinger, folketog i friluft eller forhold eller hendelser som har allmenn interesse, d) eksemplar av avbildningen på vanlig måte vises som reklame for fotografens virksomhet og den avbildede ikke nedlegger forbud, eller e) bildet brukes som omhandlet i § 23 første ledd tredje punktum eller § 27 andre ledd.


Joda, man skal vite mye før man kan fly
Fotografespen #49760 01/04/2005 6:47 PM
Registrert: Sep 2011
Innlegg: 6
Fersking
Offline
Fersking
Registrert: Sep 2011
Innlegg: 6

Jeg tror kanskje du er litt for opptatt av dette med privat vern og regler og bestemmelser, uten at jeg helt kan si om det er bra eller dårlig.

Du har bedt om et svar fra meg, men utover de journalistiske retningslinjene og vanlig sunn fornuft kan jeg egentlig ikke si så forferdelig mye om hva som er rett og galt når det gjelder publisering og bruk av bilder.

De setningene du henviser til er veldig gamle, og kan ikke brukes som retningslinjer en gang. (det er det de er, retningslinjer, ingen juridiske regler som kan få deg straffet) Jeg vet ulike organisasjoner har gått ut med disse før, men igjen, hvem skal bestemme hvilke bilder som er av allmenn interesse, og hva er det som egentlig er hovedinnholdet i et bilde?

Det finnes EU ? direktiv for bruk og publisering av bilder, det finnes mange retningslinjer, og normer, men som alt annet er det reglene nedfelt i norsk grunnlov som til syvende og sist bestemmer om du begår lovbrudd. Det er ikke dermed sagt at man skal blåse i direktivene fra EU eller retningslinjene fra fagpressen. Jeg sier bare at så lenge du bruker og tar bilder på en normal måte, så trenger du ikke bekymre deg så alt for mye. Det holder å holde seg til norsk lov, sunn fornuft og dette sitatet fra vær varsom plakaten:

Ord og bilder er mektige våpen ? misbruk dem ikke.Norsk lov er da reglene om personvern, og det som evt måtte få datatilsynet til å reagere.

ET EKSEMPEL

Seneste denne helgen skulle jeg ta noen bilder av en utrolig fin solnedgang. Jeg spankulerte bort på en folketom strandsone og gikk i gang med å stille på kameraet. Der borte, rett under solen sto en sportsfisker badet i rød aftensol, og jeg så med en gang at han gikk i ett med omgivelsene, et flott motiv. Jeg gikk bort og slo av en prat, det viste seg at han hadde stått der noen timer fra solen sto midt på himmelen, til den nå altså var på vei ned. Jeg spurte om jeg kunne få ta noen bilder av ham, siden han sto så godt plassert, og fortalte at jeg ikke kom fra noen avis, men at jeg var hobbyfotograf. Vi snakket deretter om løst og fast, fiskeforhold og solnedgang, før jeg tuslet videre.

Hvis jeg nå manipulerte bildet, la det ut på flere forskjellige nettsider og latterliggjorde sportsfiskeren, så ville ikke det vært særlig hyggelig. Han hadde gitt meg tillatelse til å ta bilder og bruke dem, men er det likevel rett og bruke dem slik? Selv sagt ikke.En fotograf har også ansvar, selv om ikke alt er nedfelt i loven.Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 4767 Nydalen, 0421 Oslo | Tlf: 22 04 46 00
Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Redaktør: Henning Reinton | Nettredaktør: Tore Meirik
Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen | Salgskonsulent: Magnus Utkilen | Prosjektleder: Lisa Kvålshaugen Bjærum
Daglig leder: Audun Holmøy Røhrt | Nettsiden er utviklet av Fri Flyt Byrå