Forrige tråd
Neste tråd
Print tråd
Freeride/Randonee
#141735 19/01/2011 10:26 AM
Registrert: May 2011
Innlegg: 2
DSski Offline OP
Nytt medlem
OP Offline
Nytt medlem
Registrert: May 2011
Innlegg: 2

E ny på området og søker litt info da jeg har lyst å begynne med skikjøring/freeride etter mange år på brett. Trodde freeride og randonee var det samme, inntil jeg så noen som omtalte det som to "forskjellige" sporter.Hva er tilfelle? :)Hva står foresten DIN:4-12, 5-13 osv for?


Freeride/Randonne
DSski #141736 19/01/2011 11:07 AM
Registrert: Feb 2015
Innlegg: 94
Medlem
Offline
Medlem
Registrert: Feb 2015
Innlegg: 94

De som bedriver Randonne er i realiteten også frikjørere (utenfor løype).Randonne er et bindings/støvelsystem som gjør at hælen på støvelen kan løses ut når du skal opp på fjellet (uten hjelp av heis), dette gjør det mulig å komme seg oppover. Man bruker i tillegg såkalte feller under skiene for ikke å skli bakover.Produsentene av ekte Randonnebindinger forsøker å få bindingene sine så lette som mulig og da går dette ofte utover stabiliteten på vei nedover.Det finnes også hybridbindinger som f.eks. Marker Baron/Duke/Tour hvor du benytter vanlige alpinstøvler. Disse er stabile nedover, men tyngre å dra på oppover.Når det gjelder støvler for Randonne så har disse også såkalt "gåmodus" som gjør at skaftet beveger seg slik at det blir lettere å gå.Støvlene skal selvfølgelig også være så lette som mulig og da er det ofte stivheten på støvlene det går på bekostning av.DIN er en tysk industristandard (correct me if I'm wrong) som i dette tilfellet går på hvor mye kraft som må til før bindingen(e) utløser.Mange faktorer som spiller inn her: vekt, lengde, sålelengde på støvel, hvor hardt du kjører, føre, evt skader, ++.Man skal prøve å velge en binding hvor "din" innstilling ligger sånn ca. midt i området bindingen er designet for.Sjekk siden www.dinsetting.com for å få en pekepinn på hva du bør gå ut i fra.

Mye mer kan sies om dette, men nå tror jeg andre skal få en sjangs...


Re: Freeride/Randonee
DSski #141737 19/01/2011 11:17 AM
Registrert: Feb 2015
Innlegg: 32
Fersking
Offline
Fersking
Registrert: Feb 2015
Innlegg: 32

Begge deler går i basis ut på det samme, nemlig å stå på ski. Undertittelen til forumet du har skrevet innlegget i beskriver freeride som "Offpisteruter, brattkjøring, løs snø og feite ski", og det er vel en grei definisjon:) Randonee er vel betegnelsen på de som går opp på fjellet for egen motor med dertil egnet utstyr, altså bindinger med gåfunksjon, feller osv. I praksis er det vel mange som kombinerer begge deler, så definisjonene er vel ikke så nøye egentlig.

DIN sier noe om kraften som skal til for å løse ut en binding. Skalaen er utviklet for å få en standardisert måte å måle denne kraften. Sjekk ut linken nedenfor for å stille inn DINhttp://www.dinsetting.com/


Re: Freeride/Randonee
DSski #141738 19/01/2011 2:43 PM
Registrert: May 2011
Innlegg: 2
DSski Offline OP
Nytt medlem
OP Offline
Nytt medlem
Registrert: May 2011
Innlegg: 2

takk for svarene. :)ikke greit å være fersking i en jungel av faguttrykk, men det hjalp på :coolFri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 4767 Nydalen, 0421 Oslo | Tlf: 22 04 46 00
Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Redaktør: Henning Reinton | Nettredaktør: Tore Meirik
Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen | Salgskonsulent: Magnus Utkilen | Prosjektleder: Lisa Kvålshaugen Bjærum
Daglig leder: Audun Holmøy Røhrt | Nettsiden er utviklet av Fri Flyt Byrå