Forrige tråd
Neste tråd
Print tråd
Nye fete planker, men hva med bindinger?
#133343 13/01/2009 10:08 PM
Registrert: Aug 2011
Innlegg: 63
tomahg Offline OP
Medlem
OP Offline
Medlem
Registrert: Aug 2011
Innlegg: 63

I mine yngre dager bodde jeg omtrent i et alpinanlegg. Jeg sto og ventet da heisen startet å gå, og jeg var på plass til den stoppet sent på kveld. Fem dager i uka.

De siste 10 årene har det desverre blitt lite skikjøring, men i år har jeg endelig funnet tilbake til skigleden. Så langt i vinter har det blitt ca 15 dager på ski, sesongkortet som ligger i lomma tyder på at det blir mange, mange flere. Ved sesongstart (haste-)kjøpte jeg et par brukte Völkl Unlimited AC2, og veksler på å kjøre alpint (med marker motion alpinbinding) og telemark (med rottefella cobra r8).

I min ungdom hadde jeg aldri hørt om fete planker til off-piste-bruk, og kjørte normalt på både smale og korte ski utenfor oppkjørte bakker.

Nå har jeg derimot lyst på et par bredere ski, for virkelig å få frem smilet på de store pudderdagene. Jeg tror jeg ser etter et par med livvidde på over 100mm, som f.eks K2 Apache Coomba eller lignende. Selv om pudderet er hovedårsaken til innkjøpet, ønsker jeg samtidig at skiene skal fungere en dag i bakken og overleve noen sprell i terrengparken.

Jeg har sniklest på diverse forum, og studert i sportsbutikker i flere uker, men jeg finner ikke ut av hva jeg er ute etter. Selve skiene er ikke det jeg har størst problemer med å sette meg inn i, men jeg sliter mer med bindinger og støvler. Her har det virkelig kommet mye nytt de siste 10 årene! :grin

Først litt om ønsket bruksområde:Jeg er 180 cm høy, og vekta stopper desverre ikke før nåla dirrer på 90 kg.Jeg ønsker støvler/bindinger som gjør at jeg har følelsen av å stå på et par alpinski, og ikke et par telemarkski med fastsurret hæl og myke lærstøvler. Jeg vil også ha muligheten til en topptur i nye og ne, selv om de fleste skidagene nok vil foregå i rimlig heisnære omgivelser. Jeg ønsker derimot ikke å på død å liv spare på verken vekt eller komfor under oppstigningen, hvis det vil gi meg en dårligere opplevelse nedover.Jeg vil kunne "dra til" på et hopp i terrengparken, uten å være redd for at det "spruter" bindingsdeler når jeg lander med mine 90 kg. Dette betyr ikke at jeg kommer til å bruke utstyret mye på denne måten, men jeg ønsker å ha muligheten.

Totalt budsjett i størrelsesorden 7000-10000 kr, men det kan avvikes ved gode argumenter :wink

Jeg har et par Nordica alpinstøvler, som fungerer godt. Jeg har derfor sett på Diamir Freeride Plus som (etter hva jeg forstår) også kan brukes sammen med vanlige alpinstøvler. Jeg antar at denne løsningen vil fungere godt nedoverbakke, men jeg er litt usikker på hvordan normale alpinstøvler (uten egen "gåfunksjon") vil fungere på topptur.

Jeg har også sett på Scarpas Terminator X PRO, som er en telemarksstøvel som også skal fungere med dynafit-bindinger. Fordelen her (hvis jeg først skal legge penger i en ny støvel) er jo at jeg da har en støvel som også kan brukes til NTN-bindinger hvis jeg skulle investere i nytt telemarksutstyr til neste sesong. Jeg synes dynafitbindingene ser spinkle ut, og er skeptisk til å kjøre alpint med en telemarksstøvel med flex i sålen. Eller er dette solide nok saken for en fyr på 90 kg, og stivt nok for en som gjerne strammer alpinstøvlene til blodet slutter å sirkulere i føttene?

Det siste alternativet jeg har sett på er Marker Duke. Jeg er fremdeles ikke 100% sikker på om jeg kan bruke vanlige alpinstøvler i disse bindingene? Eller må jeg ha spesielle randoné-støvler?

Så, det jeg lurer på er: Hvilke bindinger bør jeg velge (dynafit, diamir, duke)?Kan jeg beholde mine nordica alpinstøvler, eller bør jeg gå til anskaffelse av randoné-støvler? Om jeg bør ha nye støvler for toppturene, skader det jo ikke om bindingen kan brukes med de gamle alpinstøvlene i tillegg...

Også når det gjelder støvler blir jeg forvirret, Scarpa Skookum skal kunne brukes både på dynafit og vanlig randobinding. Hva er en "vanlig randobinding"? Har noen link/bilde? Er det noe å satse på til mitt bruk, og noe jeg bør vurdere i tillegg til de tre jeg allerede har tenkt på?

Jeg har også tittet litt på Scarpa Typhoon og for meg er det tiltalende med fire spenner (setter aldri mine ben i noe med tre eller færre spenner igjen) og det faktum at støvelen kan brukes i duke-bindinger (og dermed også diamir??) og vanlige alpinbindinger. Det virker også fornuftig at man bruker samme støvelen på alle skiturene, fremfor en alpinstøvel i bakken og en randostøvel på topptur (med tanke på gnagsår)...men alt dette er bare uvitende synsing.

Uansett vil nye rando-støvler lett kunne sprenge budsjettet mitt, men hvis det er HELT håpløst med vanlige alpinstøvler på topptur er det vel ingen vei utenom...

Jeg har alså utrolig mange spørsmål, og om jeg får svar på en tiendel av det jeg lurer på skal jeg være storfornøyd! smile


Re: Nye fete planker, men hva med bindinger?
tomahg #133344 13/01/2009 10:13 PM
Registrert: May 2011
Innlegg: 182
Tørr bak øra
Offline
Tørr bak øra
Registrert: May 2011
Innlegg: 182

Skal du kjøre litt park ville jeg ha gått for Twintipski, noe som K2 Coomba ikke er.Dynafit i park er ikke en god kombinasjon. Skal du kjøre park ville jeg ha gått for Marker Duke. Du kan bruke vanlige støvler med Duken, men skal du gå mye topptur er det nok best og kjøpe AT(Alpine Touring) Støvler.


Re: Nye fete planker, men hva med bindinger?
tomahg #133345 13/01/2009 10:17 PM
Registrert: Aug 2011
Innlegg: 63
tomahg Offline OP
Medlem
OP Offline
Medlem
Registrert: Aug 2011
Innlegg: 63

Sitat Håvard L.:Skal du kjøre litt park ville jeg ha gått for Twintipski, noe som K2 Coomba ikke er.


</p>

Jeg liker å hoppe litt, både i terreng og i park, men har ikke noe behov for å kjøre baklengs. Det overlater jeg til de kule kidsa :)<p>AT = Alpine Touring? Takk, da har jeg allerede lært noe nytt! smile


Re: Nye fete planker, men hva med bindinger?
tomahg #133346 13/01/2009 10:18 PM
Registrert: May 2011
Innlegg: 182
Tørr bak øra
Offline
Tørr bak øra
Registrert: May 2011
Innlegg: 182

Glemte og ha med noe:Viss du vil ha Twintip ski som har mål noenlunde likt med Coomba skiene kan du sjekke ut K2 ObSETHed, K2 Kung Fujas, Völkl Gotama og K2 Seth (+ Mange flere, men så mange jeg kom på i farta)


Marker duke
tomahg #133347 13/01/2009 10:50 PM
Registrert: May 2011
Innlegg: 24
Fersking
Offline
Fersking
Registrert: May 2011
Innlegg: 24

Jeg ser jeg har omtrent det samme vekt høyde som deg å kjører 70/30 offpiste park. trodde ikke i utgangspunktet jeg kom til å kjøre baklengs men gjør nå etterhvert det å. Det er ganske gøy å en aveksling hvis du er i litt kjedelige bakker med dama eller noe. (IKKE ALLE DAMER BARE MIN) Så jeg syntes ikke du skal utelukke twintip helt da det ikke vil ha noe betydning for deg ved vanlig kjøring uansett.

Jeg kjører på atomic thugs med marker duke. Jeg har en salomon alpint støvel uten gå funksjon . Jeg går noen toppturer i året å ja det er litt tungt men det er sinnsykt fett ned.Har jo fått ett å annet gnagsår men ikke så ille at det ikke er værdt det.

Det jeg prøver å si er at duke funker veldig bra til noen toppturer, Heisbasert offpist, bakke og litt park.Så vil jeg si at store ski er tingen. Mine er 193 Tror jeg å 12 på midten. Litt seige å få på kant i bakken men med litt fart så funker det helt fint.

Lykke til med handel.


Re: Nye fete planker, men hva med bindinger?
tomahg #133348 13/01/2009 11:03 PM
Registrert: Aug 2011
Innlegg: 63
tomahg Offline OP
Medlem
OP Offline
Medlem
Registrert: Aug 2011
Innlegg: 63

Sitat Jøgga T:Jeg ser jeg har omtrent det samme vekt høyde som deg å kjører 70/30 offpiste park. trodde ikke i utgangspunktet jeg kom til å kjøre baklengs men gjør nå etterhvert det å. Det er ganske gøy å en aveksling hvis du er i litt kjedelige bakker med dama eller noe. (IKKE ALLE DAMER BARE MIN) Så jeg syntes ikke du skal utelukke twintip helt da det ikke vil ha noe betydning for deg ved vanlig kjøring uansett.


</p>

Jeg tenkte vel i utgangspunktet at det var enklere å feste feller på ski uten tupp i feil ende....eller funker det bra med feller på twintip også?

<p>Sitat Jøgga T:Jeg kjører på atomic thugs med marker duke. Jeg har en salomon alpint støvel uten gå funksjon . Jeg går noen toppturer i året å ja det er litt tungt men det er sinnsykt fett ned.Har jo fått ett å annet gnagsår men ikke så ille at det ikke er værdt det.


</p>

Ja, kanskje Duke og mine gode gamle Nordica-støvler er en grei start. Hvis det viser seg at toppturene blir mange (og lange) kan jeg jo bare kjøpe nye AT-støvler senere, og beholde samme ski/bindinger...

<p>Sitat Jøgga T:Det jeg prøver å si er at duke funker veldig bra til noen toppturer, Heisbasert offpist, bakke og litt park.Så vil jeg si at store ski er tingen. Mine er 193 Tror jeg å 12 på midten. Litt seige å få på kant i bakken men med litt fart så funker det helt fint.Lykke til med handel.


<p></p>
Til dager med bare ren bakkekjøring har jeg jo mine gamle Völkl Unlimited, så skiene blir nok breie... :grin

 
 
Feller.
tomahg #133349 13/01/2009 11:14 PM
Registrert: May 2011
Innlegg: 24
Fersking
Offline
Fersking
Registrert: May 2011
Innlegg: 24

Jeg har feller med festeanordning i begge ender. Kan ikke huske hva de heter men dette vet de i sportsbutikk. Bare husk at de må være noen cm lenger enn hvis de skal på en ski uten baktupp. Mine gamle feller tapet jeg på. Bruk solid tape så sitter det som f hele veien opp.

Man kan altids kjøpe nye støvler hvis som du sier turene blir mange å lange. Men det funker helt greit en gang iblant med ordinære alpint støvler.

kan jo anbefale bruktmarkedet her å i samme slengen. Er man heldig så finner man gjerne en godbit.


181 eller 188
tomahg #133350 14/01/2009 8:39 PM
Registrert: Aug 2011
Innlegg: 63
tomahg Offline OP
Medlem
OP Offline
Medlem
Registrert: Aug 2011
Innlegg: 63

Med 90 kg fordelt over 180 cm, bør jeg velge Coomba på 181 eller 188...?

Finnes det en sportsbutikk i Oslo-området som har både Scarpa Typhoon, Dynafit Zzeus TF-X og Black Diamond Factor? Skulle gjerne ha prøvd de tre før jeg bestemmer meg.


Muligens noe sent men...
tomahg #133351 14/01/2009 8:54 PM
Registrert: Feb 2015
Innlegg: 66
Medlem
Offline
Medlem
Registrert: Feb 2015
Innlegg: 66

Jeg har både dedikert topptur utstyr, men også "vanlig" oppsett med duke bindinger.

Til ditt bruk vil jeg definitivt gå for alpinski med duke bindinger og vanlige boots. Hvis du er glad i stivhet så vil du sannsynligvis merke forskjell ved å gå over til rando støvler. Mitt råd blir derfor:- Breie ski (Coombs har jeg hørt mye bra om. Selv valgte jeg litt bredere og større med Volkl Katana. Smak og behag, men tror også du kan gå for 188cm.)- Duke bindinger- Vanlige alpinstøvler. Det går som regel greit å gå langt i.


Takk for all hjelp...
tomahg #133352 14/01/2009 9:33 PM
Registrert: Aug 2011
Innlegg: 63
tomahg Offline OP
Medlem
OP Offline
Medlem
Registrert: Aug 2011
Innlegg: 63

...regner med at det blir et par K2 Coomba i 188 med Duke. Hvis jeg ikke finner noe lokalt de nærmeste dagene, bestiller jeg sikkert fra vpg.no som ser ut til å ha kompetente folk og hyggelig priser.

Eventuelt støvelkjøp (Zzeus el.l.) avventer jeg til jeg først har prøvd noen toppturer med de gamle stive alpinstøvlene fra forrige årtusen smile


Re: Nye fete planker, men hva med bindinger?
tomahg #133353 14/01/2009 9:55 PM
Registrert: Feb 2016
Innlegg: 61
Medlem
Offline
Medlem
Registrert: Feb 2016
Innlegg: 61

coomba i 188 me duke trur eg du kjem t å bli veldi fornøgd med..det er ingen problem å feste feller på twin tip(iallefall på seth-serien), G3 sine feller kom med nye festeanordning i år og fungerer utmerket!sko er eg litt meir usikker på ka som egna seg best,men visst utstyret blir mest brukt i bakke og park ville eg prioritert fleks og comfor ved kjøring og ikkje på "labbing på topptur" :wink desverre så får vi ikkje ikkje i pose og sekk". enda....håper du finne noke du blir happy med smile


sportslageret
tomahg #133354 21/01/2009 2:57 AM
Registrert: Dec 2011
Innlegg: 16
Fersking
Offline
Fersking
Registrert: Dec 2011
Innlegg: 16

Her får du jo faktisk k2 coomba med duke bindinger for 6300,- http://www.oslosportslager.no/produkt/k2-apache-coomba-freerideski-pakkepriser-19712.aspx


 
 
Re: Nye fete planker, men hva med bindinger?
tomahg #133355 21/01/2009 9:45 AM
Registrert: Aug 2011
Innlegg: 63
tomahg Offline OP
Medlem
OP Offline
Medlem
Registrert: Aug 2011
Innlegg: 63

vpg.no selger også Coomba/Duke til samme pris (og sender fraktfritt), og jeg fikk samme tilbud hos Gamletorvet sport på Gjøvik.

Jeg endte til slutt med Coomba i 188 med Marker Baron, Dynafit Zzeus og et par G3 Alpinist feller.

Fikk skiene mandag kveld og la straks i vei opp på en liten topp med hodelykt, tirsdag kveld fikk Coombaene smake mer pudder i Hafjell.

Så langt er jeg strålende fornøyd! smileMest lest på FRIFLYT.NO
Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 4767 Nydalen, 0421 Oslo | Tlf: 22 04 46 00
Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Redaktør: Henning Reinton | Nettredaktør: Tore Meirik
Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen | Salgskonsulent: Magnus Utkilen | Prosjektleder: Lisa Kvålshaugen Bjærum
Daglig leder: Audun Holmøy Røhrt | Nettsiden er utviklet av Fri Flyt Byrå