Mye interessant her. Tråden startet med at det kan være fatalt å bli tatt av skred, så vi må ha kunnskap og ta valg slik at vi ikke blir tatt. Ulykkesdata viser at mer enn 25 % omkommer i snøskred pga mekaniske skader (trauma). Det hjelper lite med kameratredning og ABS-sekk når kommer på magen ned en fjellside i 100 km/t, faller utfor stup, krasjer i trær, steiner eller massive skredblokker.

Mitt inntrykk er at mange nordmenn nå har orden på redningsutstyret (ASSS), men at skredkunnskapen fortsatt er for dårlig. Folk kjører bratt på ski, men har ikke et skredvarslingssenter som har gitt deg skredfaren for området http://www.ngi.no/no/snoskred/Lar-om-snoskred/. Derfor må nordmenn ha mye større skredkunnskap og forståelse enn for eksempel en skikjører som bor i Innsbruck (som henter skredvarslet sitt her http://lawine.tirol.gv.at/.

Skredkunnskap får man ved å ta skredkurs (arrangert av folk som kan faget), lese skredbøker (for eksempel den lille snøskredboka ;D, se skredfilmer og ved å fokusere på skred hele tiden.

Pulken-75 spør om hvorfor man ved stabilitetstester sager av snøen i bakkant, og om ikke det gir et falskt bilde av stabilitetsforhold for en skikjører. Etter min mening er det viktig å teste stabilitet når saget snøen i bakkant (CT, ECT), men det er også viktig å vurdere flakets stabiliserende egenskaper spesielt når flaket er hardt (blyant og hardere). Vi har utviklet SLAB-testen til dette hvor vi belaster til brudd en 30x60 cm blokk som ikke er saget løs i bakkant. Resultater sist vinter viser at den tilfører viktig tilleggsinfo om stabiliteten i en fjellside.