Hei!Kveldene blir mørkere og tempraturen synker gradvis her i Tromsø.Det er nok desverre et par/tre mnd før sneen legger seg men jeg er kommet godt igang med de fysiske forberedelsene.Går på små toppturer m/Mira rundt på Kvaløya med staver 2-3 g i uka og samt et par joggeturer inneimellom fjellturene.Har alldri prøvd fjellturer m/staver tidligere og er mektig imponert over hvor effektiv denne treningsformen er for hele kroppen.Skal bli spennende å se om denne form for trening gjør med bedre forberedt enn tidligere sesonger.Hva med dere andre der ute?Er det noe systematikk i grunntreninga?
For min del, trives jeg best med å trene, og trener derfor mest når jeg gjør noe jeg synes er kjekt å drive med. For meg er stisykling en fantastisk treningsform, samtidig som jeg får være ute i naturen, og i frisk luft. Og i tromsø mangler det jo ikke akkurat på muligheter for flott sykling;)Nå har jeg også startet sesongoppkjøringen med styrketrening. For meg er det bla kneløft og telemarkshopp som gjelder, samt andre ting som går på ben rygg og mage som jeg fokuserer på for å ha den nødvendige støttemuskulatur i orden.På den kondisjonsmessige biten for oppturene kan jeg anbefale 4x4 intervalltrening. Snakket med en som hadde vært med på et prosjekt hvor de sammenlignet forskjellige former for trening for å øke kondisjon, og da var 4x4-gruppa de som i særklasse hadde mest framgang.
Hei!Har vært litt treg på motbakke kortintervall i det siste men 2-3 små toppturer i uka ca 45 min-1 time m/staver funker fremdeles bra.Supplerer m/et par korte(kjedelige )joggeturerer.Her er heeeerlige høsfarger og fin tempratur om dagen:winkRIN
Jeg har for første gang faktisk klart å forberede sesongen med litt målrettet styrketrening (i tillegg til å spille innebandy), godt hjulpet av at vi er en kompisgjeng som trener sammen mot samme mål. Fra starten har vi forsøkt å trene generell kjernemuskelatur og styrke, men etterhvert fokusert mer på benstyrke.
Spørsmålet mitt er: Hvor mange repetisjoner bør man ta for å få best effekt i forhold til å kunne holde én eller flere dager med kjøring? Vi har f.eks en favorittøvelse med utfall/"telebøy" på balanseballer hvor vi gjerne har kjørt 20-25 repetisjoner i 3-5 serier, med litt ekstra vekt i hendene. Men, under åpningshelga i Hemsedal telte vi rundt 100 svinger fra toppen av Hollvin og ned, og siden jeg var ganske ferdig etter forholdsvis få turer begynte jeg å tvile på om forberedelsene har hatt særlig effekt
Det er sikkert mange individuelle hensyn og sikkert ikke noe "riktig" svar på dette, men er det lurt å øke til f.eks 50 repetisjoner (eller mer) og kun bruke egenvekt? Er det noen med litt over snitt peiling på alpintrening som har noen tips? Kan det være skummelt mhp. skader (særlig i knærne) hvis det blir FOR mange repetisjoner?
Forøvrig er det vel også lurt å avslutte harde økter med f.eks litt rolig sykling for å få ut syra, noe som kanskje også forebygger skader
Hei!Det som funker er å kjøre telemark!All annen trening er ok men overføringsverdien til praktisk kjøring er svæææært liten .Selv er jeg ikke på jakt etter å unngå å bli sur av kjøringa ned da jeg sjelden blir sur da turen ned tar såpass kort tid.Jeg trener kondis og styrke for oppturen!!Ja, i alpinbakken blir jeg sur i låra etter noen få turer spesielt hvis underlaget er hardt.Går myyye heller 1-2 timers toppturer i fjellet for deretter å renne kun 1,en tur nedigjen i jomfrulig sne(les pudder) enn å dra til alpinbakken og kun stå i kø og bli suuur i låret.Smaken er som baken ,delt:wink
En ser kanskje ikke så smart ut når en gjør denne øvelsen i treningstudioet, men den er knall på å generere syre i låra. Fem sett med 30 sek pause i mellom kjennes godt.
As fast as possible: 20x Air Squats20x In-place lunges20x Jumping lunges10x Jump Squats
Er nok en av de som for det meste sitter oppover bakken ja. Har for lite erfaring, og litt mye respekt for skredfare, men håper få tatt et kurs og kanskje rekke én skikkelig tur denne sesongen.
Men uansett, det er først og fremst lårbrenninga jeg vil til livs, litt tidligere i sesongen. Skal en uke til alpene i starten av februar og vil ha mest mulig ut av turen, i tilfelle man ikke rekker så mye kjøring i forkant.
Takk for tipset om Kettelbells, ser ut som effektive saker i de videoene google fant til meg
Og leg blasters ja, der snakker vi, 70 rep smack! Liker at det er en viss variasjon i øvelsene så det ikke blir for kjedelig, skal se om noen kan kombineres med balanseballer. At det ser teit ut får ikke hjelpe, det tar vi igjen i å holde stilen hele dagen. Stoked!
Treningsstudioet der jeg trener (Elexia) har noe som heter Fit for skiing, det skal jeg få hengt meg på, blanding av kondisjon og styrke, er sånn fellestrening det. Ellers så jeg Finken på nrk, dreiv å hoppa opp og ned på benk, på hver side, no alle alpinister må gjøre sa han :grin
Joda, i forhold til å takle melkesyra rimeligt godt, så er nok legblasters en god ide. Men som en annen over her nevnte så er også 4*4 en nærmest uslåelig kombinasjon. Dette kan dokumenteres med flere artikler.
Jeg er av den oppfatning at allsidighet er nøkkelen til suksess. Knebøy er en øvelse som MÅ med. Er en grunn til at Aksel lund nettopp dokumenterte med ny rekord på alpinlandslaget (for dagens landslag tror jeg), selv om jeg syntes den hørtes temmelig svak ut. 220 kg for en av verdens beste alpinister er etter mitt hode ikke helt i toppen, men la nå det være sagt. Man trenger ikke nærme seg de vektene for å være rustet til en dag i bakken. Og da er man jo også inne på et viktig spørsmål: Hva er målet? Skal man kunne gå opp favorittfjellet på en halvtime fortere enn i fjor, men samtidig kunne nyte turen på samme måte, men uten å bli mer sliten?Eller skal man være rustet for 7 dager i strekk på ski i alpene? Etter min mening så skal man nok trene på noenlunde samme måte for disse to aktivitetene, men er man i verdenstoppen i alpin så bør man nok trene en smule anderledes i forhold til styrkedelen.
Kort oppsummert: Knebøy sammen med legblasters noen ganger i uken vil jeg påstå er godt som gull. Og når snøen er kommet: Ut!
Så min mening er: Kartlegg behovene og tren deretter.
Jeg har drevet med både organisert og uorganisert barmarkstrening, samt trent styrke før sesongen i en del år. Revolusjonen kom etter at jeg kjøpte meg en landeveissykkel. To langturer og to runder med intervall i uka. Det også løst et kneproblem jeg har slitt med lenge, så da får jeg bare overleve bleiebuksa :wink
Om jeg generaliserer litt, så virker det (iallefall for meg) at mange "kondis-folk" er veldig redd for tyngre styrketrening. Myter om at man blir stiv/lite fleksibel, samt fortere sur i bena under lengre kondisjonsaktiviteter, henger fortsatt i. Det er gjort studier blandt annet på syklister der de har trenet maks styrke (3-5reps nært opp mot 1 repetisjon maks), og da man har sett at dette faktisk hjelper på faktorer som arbeidsøkonomi og dermed økt yteevne. 3-5 reps bygger også lite muskler kontra 8-12reps, så man trenger ikke være redd for å bli "for stor og tung". Langrennslandslaget trener også mer styrketrening enn man kanskje skulle tro.
Enig med en av de andre her at knebøy BØR definitivt stå på ethvert styrkeprogram, og i tillegg kan utfall med fordel også gjøres. For kondistreninga er 4x4min dokumentert å ha svært god effekt på O2-opptak, mye høyere effekt enn jogging. Men hvem sier at man må løpe for å trene intervaller? Funker på ski, sykkel, i bassenget og tom. på styrkerommet...
Alt i alt koker trening ned til at man bør trene både styrke og kondis med litt kontinuitet (skippertak fungerer sjelden), og finn måter man TRIVES med å gjøre det på. Direkte overføringsverdi finner man iallefall sjelden....har mer tro på allsidighet!
By the way, så er den legblaster-økta finfin den, men styrketrening er det ikke. Med så mange repetisjoner er det utholdenhetstrening. Kall det gjerne "muskulær utholdenhet".
Leg blaster er definitiv dynamisk muskulær utholdende styrketrening:wink,i forhold til f.eks max muskulær styrketrening hvor 1-3 rep max er målet.Begge deler er bra trening,men den siste krever noe mere oppvarming enn den første.(skadeforbyggende)RIN
Sitat rin:Leg blaster er definitiv dynamisk muskulær utholdende styrketrening:wink,i forhold til f.eks max muskulær styrketrening hvor 1-3 rep max er målet.Begge deler er bra trening,men den siste krever noe mere oppvarming enn den første.(skadeforbyggende)RIN
Dette poster jeg mest for å kverrulere
ALL trening/aktivitet som innebærer bevegelse er dynamisk. Utholdende styrketrening er selvmotsigende begrep. Man bruker jo muskler når man jogger, så da kan man like gjerne kalle det for utholdende styrketrening også.
Jeg oppfatter et uttrykk som "dynamisk muskulær utholdenhet" som et vanskelig begrep "fagfolk" har funnet på, men som likevel ikke forteller noen ting som helst! (Om du mente det ironisk, RIN, får du la mitt hjertesukk passere med et smil)
Tren maksimal styrke, viktigste øvelse er uten tvil knebøy. En muskel som spennes maksimalt har ingen blodgjennomstrømning, og man får melkesyreopphopning. Dersom muskelen er sterkere enn den trenger å være for en sving eller et dropp på ski bevarer du blodgjennomstrømning i større del av tiden og dermed minker melkesyren.
I tillegg er kondisjonen selvsagt viktig, intervalltrening i motbakke vil antagelig være aller mest effektivt med tanke på å styrke hjertefunksjonen. Intensitet bør ligge på minst 85% av maksimal puls, men under syregrense, mao så fort du orker uten å bli stiv under intervaller på ca +- 4 min.
Dette er de mest effektive metodene å forberede seg med uten å stå på ski vil jeg tro. Husk også andre faktorer som nok søvn, mat og drikke både under trening og på skidagene!
Sitat Christofer:MFEL1050?Tren maksimal styrke, viktigste øvelse er uten tvil knebøy. En muskel som spennes maksimalt har ingen blodgjennomstrømning, og man får melkesyreopphopning. Dersom muskelen er sterkere enn den trenger å være for en sving eller et dropp på ski bevarer du blodgjennomstrømning i større del av tiden og dermed minker melkesyren. I tillegg er kondisjonen selvsagt viktig, intervalltrening i motbakke vil antagelig være aller mest effektivt med tanke på å styrke hjertefunksjonen. Intensitet bør ligge på minst 85% av maksimal puls, men under syregrense, mao så fort du orker uten å bli stiv under intervaller på ca +- 4 min.Dette er de mest effektive metodene å forberede seg med uten å stå på ski vil jeg tro. Husk også andre faktorer som nok søvn, mat og drikke både under trening og på skidagene!
Enig med alt du sier - det er det mest effektive - men om blodslit i både intervallbakken og på styrkerommet er noe man trives med å gjøre får være opp til den enkelte. Men forskningen viser at dette er "best", ingen særlig tvil om det. Helgerud (som du referer til) har dokumentert dette opp og i mente.
Men det krever jaggu litt motivasjon for å ha kontinuitet i slik trening, så i mitt hode kan man fint kombinere mange av de samme prinsippene Helgerud predikerer med "artigere" treningsformer.
Hei!Dynamisk utholdende muskelstyrke=gjentatte muskelsammentrekninger ,konsentrisk og eksentrisk over tid.Statisk utholdende muskelstyrke:En vevarende muskekontraksjon uten eksentrisk eller konsentrisk fase.
Sitat rin:Hei!Dynamisk utholdende muskelstyrke=gjentatte muskelsammentrekninger ,konsentrisk og eksentrisk over tid.Statisk utholdende muskelstyrke:En vevarende muskekontraksjon uten eksentrisk eller konsentrisk fase.RIN
Så du mener den beste treninga for telemarksvingen er å holde utfallet i lengst mulig tid? (Hvis målet er å stå i en laaaang sving)
Ved å følge din beskrivelse er maks styrke også dynamisk utholdende muskelstyrke - jeg har trent min andel maksstyrke og det inneholder gjerne 3-5 konsentriske og 3-5 eksentrisk faser
Hei!Opplever sjelden de sure låra når jeg kjører toppturer,fordi 1.Må ofte stoppe for å vente på bikkja:grin2.Kjører minst mulig på hardt underlag dvs fjellsider uten mer eller mindre pudder3.Det er sjelden så laaaaange nedturer å bli sur av uten at en ikke fysisk må stoppe for å endre kjøreretning.
Tror nok en bør trene en større andel statisk utholdende for å lære seg å tåle melkesyreproduksjonen(les smertene)MEN det gidder jeg ikke ,for kjedelig.Foruten toppturer trener jeg i sesongen ergo.sykkel og leggblastersHa en fin helg!