Her er en safe oppskrift. (Prøvd den selv)
Å lage longboard selv er faktisk ikke så vanskelig. Dersom man har en snekker i magen, eller rett og slett synes at det å kjøpe ferdig-brett er for kjedelig, burde man bare sette i gang. Prosessen er gøy i seg selv og sluttresultatet gir longboard-turene en ny dimmensjon.
Hvem har vel ikke drømt om et custom made longboard. Et brett som er helt unikt for akkurat deg, og som er akkurat slik du selv ønsker at det skal være både i form, flex og utseende? Jan Flem gikk i allefall med en slik drøm, og han gjorde alvor av drømmen. Nå cruiser han rundt med et unikt brett som vekker oppsikt overalt hvor han ferdes. Takket være bekjente innen trevareindustrien fikk han materialer og tilgang til proft utstyr. Det er imidlertid fint mulig å lage en longboard-plate i garasjen ved hejlp av vanlig hjemmeverktøy og materialer man kan kjøpe for en billig penge på maxbo.
Valg av materiale:Det første man må gjøre er å velge hvilket materiale man skal lage brettet i. Dette valget påvirker kvalitetene til brettet. Harde tresorter som ask, lønn, eik, bjørk eller mahogny vil fungere bra. Det eneste er at brettene vil bli ganske tunge. dette betyr forsåvidt ingen ting om man skal lage et downhill brett eller et cruise brett, men det er kanskje ikke så bra hvis man vil ta ollie med brettet. Vi i longboard.no liker best å cruise med longboard, og bruker det gjerne som et transportmiddel i byen. Vi har etter diverse utprøving av ulike prototyper i forskjellig materiale kommet frem til at kryssfiner fungerer meget bra i produksjon av longboard. Det som er viktig er å ikke velge den billigste typen med kryssfiner. Det finnes nemlig ulike kvaliteter av finer. Du trenger plater som er beregnet til feks møbelbruk, dvs at kvalitetene i alle finer-lagene er topp. Et longboard av kryssfiner blir et lett brett, som passer like bra under armen som under bena. Det beste med dette materialet er at det gir brettet en fantastisk flex. Vi har kun erfaring med kryssfiner av furu, men andre trekvaliteter fungerer nok også.
Flex:- For meg er det flexen som er det viktigste, sier Jan Flem. - Flex er også det vanskeligste å få til når man skal snekre longboard på egen hånd. - Ingen ting er så deilig som et brett som gir litt etter når man svinger med det. Det er imidlertid et poeng at brettet ikke har for mye flex, for da blir det fort ustabilt i høy fart. I tillegg så kan det fort skje at brettet ikke blir sterkt nok, og dermed kanskje knekker i bruk. Jeg måtte prøve å feile et par gnager før jeg fant frem til et brett som både var sterkt nok, stabilt nok og som samtidig flexet, advarer Jan Flem. Dersom man gjør som oss og velger å lage brett av kryssfiner forselår vi i longboard.no å lime sammen to kryssfinerplater. Vi har gode erfaringer med å lime sammen en plate av 4mm kryssfiner og en plate av 6mm. Dette må gjøres før selve brettet sages ut, og platene kan gjerne være ca 40cm X 120cm.
Form:Når man har valgt materiale, er det neste steget å bestemme hvilken form man vil ha på brettet. Formen tegner man opp på et matpapir. Hvilken form man velger avhenger kun av smak og fantasi. Trikset for å få et bra resultat er å tegne en skisse av kun den ene siden av brettet. Når man etterhvert kommer til det stadiet at formen skal påføres platen bruker man den samme skissen to ganger. Snur man skissen opp-ned har man nemlig en perfekt utgave av motsatt side av brettet. Gjør man det slik jeg har beskrevet over får man et brett som har en helt jevn form. Det forutsetter selvsagt at man klarer å sage jevnt når brettet skal sages ut. Man er imidlertid bare halvferdig når brettet er sagd ut. Nå begynner pussingen. Det er nemlig den prosessen som krever mest arbeid, i alle fall hvis man vil ha et bra resultat. En Pusseklosse er det mest effektive til dette arbeidet. Det går selvsagt an å bruke pussemaskin, men faren da er at det er vanskelig å få et like jevnt reultat. Som med all annen pussing begynner man med et grovt papir, for så å avslutte med et lysere.
Lakkering og design:Dette er den morsomste delen av prosessen. Nå har du et brett som har den formen som du ønsker, nå er det bare om og gjøre å få brettet til å se bra ut. Dersom du beiser brettet med kirsebær-beis eller mahogny beis, vil du bli kvitt det litt kjipe kryssfiner-utseendet og du vil klare å vekke assosiasjoner mot gamle klassiske surfboards, som en gang var utgangspunktet for longboards. Dersom man også påfører noen stickers, eller aller helst maler på sin egen logo får man et veldig proft resultat.
Etter at brettet har blitt beiset må det lakeres. brettet skal pusses med lyst sannpapir mellom hvert strøk med lakk. Dette gjøres fordi trevirket reiser bust når man lakkerer. Dess flere strøk man orker å legge på med lakk, dess bedre resultat får man. Man skal i alle fall ha tre strøk lakk. Griptape er strengt talt ikke nødvendig på longbaord, så det er en smaksak om man vil påføre. Personlig så har jeg brett både med og uten griptape, sier Jan Flem, men det blir utvilsom et proffere resultat dersom man velger å legge det på, gjerne i litt alternative mønster. Når griptapen er på, er man kommet i mål, og man kan smykke seg med et custom made longboard. Dette skaper garantert oppmersomhet både blant longboardere og andre.