Det er godt mulig dette temaet allerede er dekket i den nå 186 innleggs lange tråden om erfaringer med NTN, og isåfall ber jeg ydmykt om unnskyldning. Men hva er egentlig erfaringene med NTNs gåfunksjon? I de to testene jeg har lest, er konklusjonene nemlig stikk motsatte. I Fri Flyts test av toppturbindinger i siste nummer heter det bl.a. følgende:
"Om gåposisjonen er det to ting å si: bevegelsen er ikke helt fri, og du får ikke til å løfte hælen særlig høyt. Mens du kan løfte de andre telemarkbindingene opp mot 90 graders vinkel, kommer du bare opp i 40 grader før det sier stopp med NTN. Det er så lite at det føles som en reell hindring, selv i relativt slak motbakke (...) Med vekt som er langt over de andre telemarkbindingene og en begrenset gåfunksjon, blir det kun nedoveregenskapene som taler for å gå på topptur med NTN. I dag er dette å regne som en ren kjørebinding - med gåfunksjon". (Fri Flyt nr. 55, 2/08, s. 107).
I testen av NTN i Friluftsmagasinet Ute heter det derimot følgende om gåfunksjonen:
"Bindingens gåfunksjon er en av de store fordelene med NTN-systemet. Ved å frikoble fjærene gikk vi uanstrengt med feller i oppoverbakkene. Frikoblingen er meget enkel og gir behagelig gange med null motstand. (...) Dette bør være en etterlengtet nyhet for folk som ønsker å gå toppturer med telemarkutstyr" (Friluftsmagasinet Ute, nr. 1 2008, s.49).
Hvordan i alle dager er det mulig å komme fram til to så diametralt motsatte konklusjoner? Det er nesten så man kan lure på om det er samme bindingen som er testet...
Pål